EU-landen hebben de plicht om zogenoemde rulings – afspraken van de Belastingdienst met internationale bedrijven – met elkaar te delen. Maar Nederland meldt veel rulings niet.

Volgens het dagblad Trouw lijkt 60 procent van die afspraken niet te worden uitgewisseld. Dat is opmerkelijk omdat EU-landen met elkaar hebben afgesproken om ‘rulings met grensoverschrijdende gevolgen’ aan elkaar te melden. Dit om te voorkomen dat bedrijven belasting kunnen ontwijken.

Op de website van de fiscus staat dat er “in totaal naar schatting 2000 afspraken met grensoverschrijdende effecten” met het buitenland zijn gedeeld. Over de laatste vijf jaar zou dat dus neerkomen op 10.000 rulings.

Staatssecretaris Snel van Financiën wil jaarlijks ruim 4000 zaken uitwisselen, schreef hij onlangs aan de Tweede Kamer. Waarom de overige rulings niet zijn gemeld, is onduidelijk. Of ze voldoen aan de voorwaarden, is ook niet bekend.