Kabinet wil dat ondernemer zichzelf 5 miljard euro uit bv uitkeert

Het kabinet wil dat ondernemers zichzelf volgend jaar circa 5 miljard euro uitkeren uit hun bv`s. Om hen daartoe te verleiden wordt het tarief in box 2 tijdelijk verlaagd met drie procentpunten, naar 22%. Van die 5 miljard aan dividend moet dan 1 miljard naar de schatkist vloeien.

De meningen van fiscalisten over het plan lopen sterk uiteen. Er zit ongeveer 140 miljard euro in bv`s, maar een groot deel is niet liquide en zit in gebouwen en machines. Door de crisis kunnen ondernemers moeilijker aan geld komen om te investeren. Daardoor zijn ze minder snel geneigd om dividend aan zichzelf uit te keren. Vanaf 2015 moeten directeuren-grootaandeelhouders (dga`s) zichzelf een hoger salaris gaan geven. Nu moeten ze zichzelf minstens 43.000 euro per jaar uitkeren, of meer als het gebruikelijk loon hoger ligt. De korting van 30% die daarop nu nog wordt gegeven zal verdwijnen.

De commissie-Van Dijkhuizen stelt tevens voor het vermogen in de bv forfaitair te belasten tegen een tarief van enkele procenten. Dat levert de schatkist 200 miljoen euro per jaar op.