Afschaffing dividendbelasting: zou het de dga moeten uitmaken?

De kabinetsformatie is amper een feit en er is meteen een fiscaal hoofdpijndossier uit de grond gerezen. Het kabinet mag aan de bak om zijn voornemen tot afschaffen van de dividendbelasting te verdedigen.

Kritiek ten aanzien van de maatregel kwam eerst omdat het kabinet niet direct een goed verhaal had over ‘het waarom’ ervan. Vervolgens kwamen er geruchten dat prominente multinationals de formerende partijen onder druk zouden hebben gezet om de maatregel in het regeerakkoord op te nemen. Afschaffing van de dividendbelasting zou namelijk gunstig zijn voor hun aandeelhouders.

Hoe zit dat nu? Als een in Nederland gevestigde dochtermaatschappij van een internationaal concern dividend uitkeert aan haar moedervennootschap in het buitenland, dan houdt Nederland nu nog dividendbelasting in. Het belastingverdrag met dat land maakt het vervolgens in een aantal gevallen mogelijk om een deel van die belasting terug te halen. Daarnaast zijn er wellicht ook verrekeningsmogelijkheden in het buitenland zelf. Het hele proces van belasting terughalen en/of verrekenen is gecompliceerd en kost veel tijd en geld.

Zou de dividendbelasting worden afgeschaft, dan ben je als multinational gelijk van dit hele ‘gedoe’ af. Het zou dus heel goed kunnen dat multinationals hiervoor pleiten. Maar word je er als ‘gewone’ Nederlandse dga ook beter van?

Het korte antwoord is: ja. De dividendbelasting is een voorheffing op de inkomstenbelasting in box 2. Als een dga nu dividend uitkeert, moet ‘zijn’ BV direct 15% dividendbelasting afdragen aan de fiscus. Via de aangifte inkomstenbelasting en de daaropvolgende aanslag draagt de dga nog eens 10% inkomstenbelasting af, waarmee de totale heffing over het dividend op 25% komt.

Zou de dividendbelasting worden afgeschaft, dan hoeft de BV niet direct de dividendbelasting af te dragen (liquiditeitsvoordeel) en hoeft de dga geen aangifte dividendbelasting op te stellen. Scheelt toch tijd en geld. Even afwachten nog of dit feestje voor de dga (en de multinational) echt doorgaat.

Bron: Actuele Artikelen