‘Belastingafspraken nauwelijks gedeeld met andere EU-landen’

EU-landen hebben de plicht om zogenoemde rulings – afspraken van de Belastingdienst met internationale bedrijven – met elkaar te delen. Maar Nederland meldt veel rulings niet.

Volgens het dagblad Trouw lijkt 60 procent van die afspraken niet te worden uitgewisseld. Dat is opmerkelijk omdat EU-landen met elkaar hebben afgesproken om ‘rulings met grensoverschrijdende gevolgen’ aan elkaar te melden. Dit om te voorkomen dat bedrijven belasting kunnen ontwijken.

Op de website van de fiscus staat dat er “in totaal naar schatting 2000 afspraken met grensoverschrijdende effecten” met het buitenland zijn gedeeld. Over de laatste vijf jaar zou dat dus neerkomen op 10.000 rulings.

Staatssecretaris Snel van Financiën wil jaarlijks ruim 4000 zaken uitwisselen, schreef hij onlangs aan de Tweede Kamer. Waarom de overige rulings niet zijn gemeld, is onduidelijk. Of ze voldoen aan de voorwaarden, is ook niet bekend.

Helderheid

PvdA-Europarlementariër Tang zegt in Trouw niet te snappen dat de fiscus geen helderheid kan geven over het aantal uit te wisselen afspraken.

Nederland is binnen de EU kampioen in het afgeven van grensoverschrijdende rulings. Het geeft er drie keer zoveel af als welke andere lidstaat, schrijft de krant, die onder meer verwijst naar een onderzoeksrapport van de Europese Commissie.

Reactie

Het ministerie van Financiën zegt in een reactie dat de OESO en EU afspraken hebben gemaakt over welke bestaande rulings over de landsgrenzen uitgewisseld moeten worden.

“Nederland houdt zich aan deze afspraken. Dit zijn ruim 4000 rulings voor de jaren 2012-2016. Deze rulings moeten in EU- en OESO-verband voor 1 januari 2018 worden uitgewisseld en hier houdt Nederland zich ook aan.”