Hypotheekrente 30 jaar zakt naar magische grens

Het wordt steeds aantrekkelijker om de rente van een hypotheek voor extreem lange tijd vast te zetten. Het gemiddelde tarief voor de maximale rentevaste periode van dertig jaar staat inmiddels weer op 3,06%, meldt De Hypotheekshop. Sommige aanbieders vragen zelfs maar 2,6% rente.

De langlopende hypotheekrentes dalen, omdat de rente op de kapitaalmarkt de weg naar beneden weer is ingeslagen. De tarieven voor kortere rentevaste perioden blijven voorlopig relatief iets hoger, constateert De Hypotheekshop. Het verschil tussen een rentevaste periode van dertig, twintig en tien jaar bedraagt in de maandlasten vaak nog maar enkele tientjes.

Adviseurs en deskundigen waarschuwen huizenkopers wel om niet direct voor de maximale rentevaste periode te kiezen. Voor mensen die binnen enkele jaren verwachten weer te verhuizen, biedt die optie weinig soelaas.