ABN verruimt hypotheekmogelijkheden zzp’er

Zzp’ers kunnen ook bij ABN Amro terecht als zij een hypotheek willen aanvragen, maar nog niet drie jaar actief zijn.

De bank liet deze week weten dat ook deze groep in aanmerking kan komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De NHG beperkt de financiële risico’s van een hypotheek met bijvoorbeeld het kwijtschelden van een eventuele restschuld. Zzp’ers konden voor deze regeling al terecht bij SNS, Delta Lloyd, BLG Wonen, Aegon Hypotheken, RegioBank, Woonfonds Achmea, NIBC Direct en Triodos Bank. ABN Amro wordt nu aan het rijtje toegevoegd.

Inkomen

Voorheen konden zzp’ers pas na drie jaar ondernemen in aanmerking komen voor een NHG, sinds december 2016 kan een jaar als zelfstandige al volstaan. In plaats van het gemiddelde inkomen uit drie jaar ondernemen, wordt door een belastingkantoor een toetsinkomen vastgesteld. Ook daarbij wordt het gemiddelde van drie kalenderjaren genomen, maar het maakt niet uit of dit inkomen uit ondernemen of uit een dienstverband is. In april van dit jaar hadden 250 zzp’ers een inkomensverklaring ontvangen waarmee zij na een jaar de NHG konden aanvragen. Het is daarmee nog niet gezegd dat de bank ook daadwerkelijk een hypotheek verstrekt.

Tijdelijk dienstverband

Ondertussen zijn verschillende uitzendorganisaties, Vereniging Eigen Huis (VEH), hypotheekaanbieders en geldverstrekkers bezig met een proef om mensen met een tijdelijk dienstverband aan een hypotheek te helpen. In plaats van een vast dienstverband of een werkgeversverklaring, kan hierbij een zogenoemde perspectiefverklaring volstaan. Hierbij wordt het toekomstperspectief op de arbeidsmarkt ingeschat.