Belastingdienst vernietigt kentekenfoto’s

De Belastingdienst heeft de centraal opgeslagen beelden vernietigd van camera’s die kentekens van auto’s registreren. Staatssecretaris Wiebes meldt aan de Tweede Kamer dat daarmee uitvoering wordt gegeven aan een verzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na een uitspraak van de Hoge Raad.

De hoogste rechter bepaalde in februari dat de Belastingdienst niet het recht heeft om foto’s van zogeheten ANPR-camera’s te benutten om privégebruik van auto’s van de zaak aan te tonen. Volgens de Hoge Raad waren de foto’s een inbreuk op de privacy en hadden ze niet genoeg wettelijke basis. De AP vroeg de Belastingdienst daarop de beelden te verwijderen en te vernietigen.

Motorrijtuigenbelasting

De Belastingdienst had het gebruik van de camerabeelden al gestaakt, nu zijn de centraal opgeslagen beelden dus ook vernietigd. Dat geldt ook voor de gegevens die erbij horen, zoals datum, tijd en plaats.

Wiebes wil in de toekomst de camerabeelden wel weer gebruiken voor controle op de motorrijtuigenbelasting. Maar daarvoor moet eerst het vernietigen van de beelden worden versneld, zodat ze niet te lang opgeslagen blijven.

De staatssecretaris denkt er nog over na hoe de wet zo kan worden veranderd dat de beelden toch weer kunnen helpen bij het aantonen van privégebruik van een auto van de zaak.