Brussel: Hypotheekschuld ontwricht economie

Nederland moet de hypotheekrenteaftrek aanpakken en het pensioenstelsel hervormen, om de economie weer in balans te krijgen. Dat schrijft de Europese Commissie in haar jaarlijkse analyse van de Europese economieën.

Door de gestegen huizenprijzen zijn de hypotheekschulden van Nederlandse huishoudens gestegen, aldus Brussel. Mede daardoor is volgens de Commissie de Nederlandse economie uit evenwicht. Die constatering deed de EU de afgelopen jaren overigens vaker.

Ook over de arbeidsmarkt is Brussel bezorgd. Hoewel de werkloosheid afneemt, zijn er nog altijd signalen dat de nieuwe banen voor een groot deel bestaan uit tijdelijke contracten. En de verbetering van toegang van zzp’ers tot de sociale zekerheid is nog onvoldoende van de grond gekomen.

Nederland moet medio april een antwoord hebben geformuleerd op de zorgpunten.