Modelovereenkomst heeft Verklaring arbeidsrelatie (VAR) vervangen

Wat is er veranderd?

Een nieuw systeem van overeenkomsten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer heeft de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) vervangen. Deze overeenkomsten bieden zekerheid vooraf over de gevolgen voor loonheffing.

  • Opdrachtgever en opdrachtnemer zijn voortaan samen verantwoordelijk voor (het beoordelen van) de arbeidsrelatie en eventuele aanspraken achteraf. Bijvoorbeeld wanneer de Belastingdienst een dienstverband constateert.
  • De Belastingdienst publiceert modelovereenkomsten:Een opdrachtgever mag ook voor alle opdrachtnemers tegelijk een eigen overeenkomst opstellen voor soortgelijk werk. Na goedkeuring door de Belastingdienst is ook dit contract opnieuw te gebruiken.

Voor wie?

Alle bedrijven

Wanneer?

De wijziging is ingegaan per 1 mei 2016. U kunt overeenkomsten laten beoordelen door de Belastingdienst. De Belastingdienst publiceert regelmatig nieuwe goedgekeurde voorbeeldovereenkomsten. Meer informatie? Bekijk de veelgestelde vragen over de nieuwe wet.

Naar alle wetswijzigingen per 1 juli 2016

Externe links