Zo herkent u een spookfactuur

Voor veel ondernemers is het heel herkenbaar: u ontvangt een factuur van iets waarvan u zich niet meer kunt herinneren het ooit te hebben gekocht. Vaak gaat het om een vermelding in een bedrijvengids, maar het kan ook gaan om niet-geleverde diensten. Deze zogenaamde spookfacturen kosten het bedrijfsleven jaarlijks honderden miljoenen euro’s. Wat kunt u eraan doen? En hoe herkent u zulke spookfacturen?

Een spookfactuur is een factuur waar geen prestatie tegenover staat. Hierbij sturen bedrijven op een factuur lijkende aanbiedingen toe. Alleen uit de hele kleine lettertjes blijkt dat het geen factuur is maar een offerte. Daarnaast zijn er de gevallen waarin ongevraagd en zonder reden rekeningen worden toegestuurd die erg lijken op facturen van bonafide ondernemingen. De fraudeur hoopt dat de ontvanger in de drukte de facturen voldoet.

Een spookfactuur heeft verschillende vormen:

  • Een aanbieding die qua lay-out lijkt op een factuur. Uit de kleine lettertjes blijkt dat het gaat om een aanbieding. In dit geval hoeft u dus niet te betalen en hoeft u ook geen verdere maatregelen te nemen.
  • Een echte factuur zonder tegenprestatie. U ontvangt de factuur zonder dat u opdracht heeft gegeven tot levering van een goed of dienst. Het kan zijn dat er sprake is van een administratieve vergissing of kwade opzet. Vraag in dit geval bij de afzender waarom u de factuur heeft ontvangen. Zonder een bewijs van uw opdracht kan men u nooit verplichten om te betalen.

Hoe herkent u een spookfactuur?

Een spookfactuur herkent u aan de kleine lettertjes. Er staat bijvoorbeeld: ‘Dit is een aanbieding, geen factuur’ of u komt het woord offerte tegen. Bijvoorbeeld: ‘Indien u met deze offerte akkoord gaat…’.

Melding maken en tips

Vermoedt u dat u een spookfactuur heeft ontvangen? Maak er melding van bij de Fraudehelpdesk. De Fraudehelpdesk heeft een overzicht van bedrijven waarvan bekend is dat zij eerder spookfacturen hebben verzonden. U kunt ook nieuwe afzenders melden.

De Fraudehelpdesk heeft een aantal tips voor u opgesomd om te voorkomen dat u akkoord gaat met een spookfactuur.

Vraag stellen of advies nodig?