Overleg over woonboothypotheek

Minister Dijsselbloem (Financiën) gaat met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in gesprek over de hypotheekmarkt voor woonbootbewoners.

Coalitiepartijen PvdA en VVD stelden de minister schriftelijke vragen over woonboothypotheken nadat bekend werd dat de ING die niet langer wil verstrekken. Alleen de Rabobank biedt nu nog financiering aan voor mensen die een woonboot willen. Dijsselbloem erkent dat die situatie niet ideaal is. „Het zou inderdaad beter zijn voor de klant indien de klant de keuze heeft uit meerdere aanbieders”, schrijft de minister.

Het overleg met de NVB moet ideeën opleveren „over hoe ervoor kan worden gezorgd dat er meer aanbieders van woonboothypotheken op de markt kunnen komen”, schrijft de schatkistbewaarder. De NVB bevestigt dat het gesprek met de minister waarschijlijk niet direct een concrete oplossing oplevert. „We hebben oog voor de zorgen van woonbootbewoners”, zegt een woordvoerder. „Maar als brancheorganisatie kunnen we alleen maar meedenken. We kunnen de banken niet opleggen hypotheken voor woonbootbewoners aan te bieden.”

De Landelijke Woonboten Organisatie stelt dat de woonbootbewoners een waardedaling van hun onderkomen vrezen, „want wie kan hun woning straks nog kopen als je er geen hypotheek voor kunt krijgen?” Zowel Dijsselbloem als de NVB blijft echter positief: beide denken dat na het vertrek van ING nieuwe aanbieders op de markt komen.