Wiebes wil pensioen in eigen beheer vervangen door belastingkorting

De fiscale tegemoetkomingen voor ondernemers die in eigen beheer een oudedagsvoorziening opbouwen, moeten, als het aan staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën ligt, verdwijnen.

In ruil daarvoor stelt hij een belastingkorting voor. Veel dga`s kwamen door de pensioenvoorziening in de knel, toen de reserveringen ver achter bleven bij wat nodig was om aan de pensioenverplichtingen te voldoen. Vooral de extreem lage rente is debet aan deze onderdekking.

Doordat dga`s te weinig pensioenvermogen hebben tegenover de pensioenverplichting, kampen de bv`s met negatief eigen vermogen. Dividend uitkeren is dan verboden. Ook mag het bedrijf dan niet overgedragen, verkocht of beëindigd worden. De fiscus loopt namelijk inkomsten mis als het pensioen waarvoor belastingvrijgeld opzij werd gelegd, niet kan worden uitgekeerd. Met de huidige regels moeten de 140.000 dga`s met een pensioen in eigen beheer gezamenlijk 73 miljard euro op hun bedrijfsbalans hebben. Dat is 7% van de totale nationale pensioenverplichting.

Bij 60% van de dga`s blijft het pensioenvermogen achter bij de commerciële waarde van de verplichting. 30% haalt de fiscale waarde niet. Wiebes wil 20% van de fiscale waarde vrijstellen van belasting.