Voortaan ook e-bike leasen van de zaak

Behalve een auto van de zaak kunnen werknemers nu een supersnelle elektrische fiets leasen. De high-speed e-bike, die een snelheid van 45 kilometer per uur kan behalen, moet een oplossing vormen voor het verduurzamen van het woon-werkverkeer.

Vandaag wordt de introductie van de e-bike gevierd met een race op het circuit van Lelystad door ALD Automotive. Het is hiermee de eerste grote leasemaatschappij die snelle elektrische fietsen aan het assortiment toevoegt.

Bijtelling

ALD Automotive verwacht dat e-bikes de komende jaren meer en meer het verkeersbeeld zullen bepalen. „We gaan er van uit dat zogenoemde innovators en early adopters nog dit jaar voor de snelle fiets zullen kiezen. Voor 2016 verwachten we een afname van 500 e-bikes. Als we iets verder kijken dan kan het zijn dat over 3 à 5 jaar onze vloot voor 10% uit alternatieve mobiliteitsvormen bestaat”, stelt Lonneke van der Horst van ALD Automotive.

Vooralsnog worden de pijlen gericht op de zakelijke markt. „De wijziging in bijtelling voor auto’s in 2016 kan zeker een positieve impact hebben op de populariteit van een fiets als extra op de auto. Door de verhoging van de bijtelling op zuinige auto’s volgend jaar kiest de calculerende leaserijder al snel voor een kleinere auto en dan ontstaat er ruimte in het leasebudget voor extra’s, zoals een fiets.” Voor de meeste werknemers die alleen een fiets leasen, geldt geen bijtelling.

Combinatie

De fiets is los te leasen, maar ook in combinatie met een auto. In dat geval kan de werknemer kiezen voor een kleinere leaseauto, zodat binnen het leasebudget de ruimte ontstaat om de fiets ’mee te leasen’. In dat geval worden twee contracten gecombineerd.