Fiscus richt pijlen op superrijken

De Belastingdienst overweegt een speciale afdeling op te richten voor rijke mensen.

De fiscus onderzoekt of zoiets haalbaar is, zo bevestigt een woordvoerder na een bericht hierover in de Volkskrant van vrijdag. Aanleiding is een aanbeveling van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De organisatie stelt dat rijke belastingplichtigen veel meer kans hebben om belasting te ontwijken. Daarom moet er meer aandacht aan hen worden besteed.

,,Net als grote bedrijven vergen superrijken ook een andere aanpak als het om belastinghandhaving gaat”, laat een woorvoerder weten. ,,Voor grote bedrijven hebben we bijvoorbeeld aparte Belastingteams.”

Hoewel het advies van de OESO al uit 2009 stamt, heeft de fiscus nog geen concrete plannen voor de superrijken. ,,Daarvoor is het nog te vroeg”, aldus de zegsman van de Belastingdienst.