Aantal betalingsachterstanden groeit

Steeds meer consumenten kampen met betalingsachterstanden op hun leningen. In de eerste zes maanden van dit jaar nam het aantal wanbetalers met 7.039 toe naar in totaal 777.767, zo blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Al een aantal jaar stijgt volgens het BKR het aantal consumenten met financiële problemen. In 2013 was de stijging het grootst. Dat jaar kwamen 31.435 mensen met betalingsachterstanden op geleend geld erbij.

De toename van het aantal probleemgevallen nam in vergelijking met drie jaar geleden flink af, maar moet volgens het BKR zeker niet worden onderschat. ‘De crisis heeft weliswaar een flinke impact gehad, maar de werkelijkheid is dat de schuldenproblematiek nog dagelijks toeneemt’, zegt BKR-directeur Peter van den Bosch.

Maatschappelijk probleem

Het BKR registreert alle leningen en eventuele betalingsachterstanden daarop, studieleningen uitgezonderd. Betalingsachterstanden op hypotheken worden alleen opgetekend als ze tot vier maanden of langer oplopen.

Volgens het BKR zijn betalingsachterstanden op leningen maar een klein deeel van een maatschappelijk probleem. ‘Er zijn nog veel meer betalingsachterstanden waarmee consumenten te maken hebben’, zegt Van den Bosch. ‘Denk aan belastingschulden, huurachterstanden en achterstallige premie van de zorgverzekering.’