Studiebeurs wordt definitief afgeschaft

De studiebeurs verdwijnt definitief vanaf september 2015. Studenten gaan dus meer lenen. De aanvullende beurs voor studenten met ouders met een laag inkomen blijft wel bestaan. Die wordt 365 euro bij een inkomen van minder dan 30.000 euro. Bij een inkomen van meer dan 46.000 krijgen de kinderen niets. De ov-jaarkaart blijft wel bestaan.

Studenten met een handicap of ziekte wordt bij afstuderen 1.200 euro kwijtgescholden. Studenten die al zijn begonnen aan hun bachelor of master mogen hun studie met een studiebeurs afmaken. Maar bij een nieuwe bachelor of master moet worden geleend. Afgestudeerden mogen hun terugbetaling uitsmeren over 35 jaar. De afbetaling start zodra iemand het minimumloon verdient.

Deze maatregelen leveren de schatkist mogelijk 1 miljard euro op, dat rechtstreeks naar de verbetering van hoger onderwijs gaat. Er was lange tijd veel kritiek op de afschaffing van de basisbeurs. De Eerste Kamer stemde echter gisteren in met het voorstel. Vooral de PvdA en D66 waren kritisch over de wet. PvdA vindt dat er teveel nadruk ligt op het rendement van een student. D66 is bang dat het vrijgekomen geld gaat naar zo snel mogelijk studeren, in plaats van kwalitatief onderwijs.