ZZP’er niet uit op belastingvoordeel

Het kabinet wil het aantal ZZP’ers in Nederland indammen. Het CPB kopt in diverse kranten dat ZZP’ers uit zijn op belastingvoordeel. Uit verschillende interviews met ZZP’ers blijkt dit niet zo te zijn. Belastingvoordeel is niet de belangrijkste drijfveer voor ZZP’ers om zelfstandig te worden.

“Uit verschillende interviews, onder zelfstandigen, blijkt dat de belangrijkste reden om als ZZP’ers aan de slag te gaan vrijheid is”, aldus Luis Roman, ontwikkelaar van Chimply, een tool voor ZZP’ers om hun administratie te doen. ZZP’ers Ingrid van Houwelingen en eigenaar van F-Sleutel Adminstraties zegt: “De vrijheid om te doen wat ik leuk vind en om mijn eigen tijd in te delen, waren voor mij de redenen om zelfstandig te worden.” Andere redenen om voor het ondernemerschap zijn: vrijheid van hiërarchie en ruime arbeidsmarktomstandigheden.

Schijnconstructies
Het kabinet wil de fiscale faciliteiten zoals de zelfstandigenaftrek matigen. De extra inkomsten voor de Staat die hieruit voortvloeien lijken hierbij de grootste drijfveer van de regering. De zelfstandigenaftrek zou namelijk schijnconstructies uitlokken. Dit is tegenstrijdig met de jarenlange stimulatie, voor het ondernemerschap. “Door voorgaande maatregelen zullen een hoop goede bedrijven nooit ontstaan.” Aldus Luis Roman.

Onderzoek
ZZP’ers kiezen niet voor het ondernemerschap vanwege de fiscale faciliteiten, wat het kabinet wel doet lijken. Om beter inzicht te krijgen wat de échte redenen zijn, is Chimply een onderzoek begonnen. Dit zal binnen enkele maanden gepubliceerd worden.