Fietsplan voor bedrijven wijzigt

Vanaf 1 januari 2015 wordt de werkkostenregeling verplicht gesteld voor bedrijven, dit houdt in dat de werkgever 1,5% van de totale loonsom mag gebruiken voor onbelaste vergoedingen. Deze verandering zal ook zijn uitwerking hebben op het fietsplan. Is de (elektrische) fiets van de zaak straks nog wel interessant?

De fiets heeft lange tijd een vrij suf imago gehad. Hij werd slechts gebruikt voor woon-werkverkeer, scholieren en oudere recreanten. Daar tegenover is de elektrische aangedreven fiets gestaag aan een opmars bezig, zo ook in de zakelijke markt. Grotendeels is dit te danken aan het fietsplan, waarbij een fiets met een aanschafwaarde tot €749, inclusief btw, belastingvrij kan worden aangeschaft als de fiets voor woon-werkverkeer, en minimaal de helft van de tijd, wordt gebruikt.

De werkkostenregeling
Door de huidige belastingmaatregel met betrekking tot vrije verstrekkingen en vergoedingen kan een werkgever met gemiddeld 42% belastingvoordeel een nieuwe fiets kopen. Vanaf 1 januari 2015 gaat dit veranderen met de verplichting van de werkkostenregeling, waarbij de werkgever 1,5% van de totale fiscale loonsom mag besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan de werknemer. Deze verandering zal zeker zijn uitwerkingen hebben op het fietsplan, aangezien door de aanschafwaarde van een fiets, zeker wanneer het een elektrische fiets betreft, een groot deel van de 1,5% van de loonsom per werknemer opgesnoept zal worden.

Werkkostenregeling
Ondanks de verplichtstelling van de werkkostenregeling is de elektrische fiets op zakelijk gebied nog steeds een goede vervanging voor de auto, zeker wanneer het gaat om kortere afstanden. Veel mensen wonen binnen een afstand van 15 kilometer van hun werk maar maken geen gebruik van een (elektrische) fiets, terwijl dit een ideaal vervoermiddel is voor deze afstanden.

Stimuleer het gebruik
Om werknemers te stimuleren gebruik te maken van de (elektrische) fiets in plaats van de auto, zou niet zozeer de aanschaf maar het gebruik van de fiets moeten worden toegejuicht. Hierbij is ook een rol weggelegd voor de werkgever, zij zouden bijvoorbeeld een hogere reiskostenvergoeding voor de (elektrische) fiets kunnen geven.

Vaak krijgen de werknemers maar zo’n 10 cent per kilometer voor deze vervoermiddelen, maar dit zou verhoogd kunnen worden tot 19 cent per kilometer zonder dat dit verdere fiscale consequenties heeft. Dus ook als de werkkostenregeling van kracht wordt, kunnen ondernemers nog steeds financiële prikkels creëren voor het gebruik van een (elektrische) fiets voor het woon-werkverkeer.

Overheid
Ook de overheid kan hierin een rol spelen. Een voorbeeld hiervan is de Electric Freeway, een fietspad op het traject Almere-Amsterdam-Zuidoost, speciaal voor elektrische fietsen en scooters met legio oplaadpunten. Elektrische fietsen of scooters zijn niet alleen op overvolle snelwegen sneller dan de auto, ook in drukke stadscentra valt er een hoop tijdswinst te behalen.