Steun fiscus aan fiets van de zaak sneuvelt

De fiets van de zaak dreigt ten onder te gaan. Terwijl de overheid beklemtoont het fietsverkeer te willen stimuleren, maakt staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) met een nieuwe belastingmaatregel een einde aan de beschermde status van de bedrijfsfiets.

Fiscale voordelen om het woon-werkverkeer per fiets te promoten worden aan banden gelegd, concluderen branchevereniging RAI, de Fietsersbond en milieuorganisaties uit de nieuwe werkkostenregeling van Wiebes.

Voorheen mochten bedrijven eens in de 3 jaar aan hun werknemers fietsen aanbieden voor het woon-werkverkeer waarvoor fiscale voordelen gelden. Die voordelen kunnen voor de werknemer oplopen tot 52 procent.

Werkgevers krijgen met de nieuwe regeling 1,2 procent van de loonsom te besteden aan vergoedingen voor het personeel. De fiets krijgt daarmee concurrentie van bedrijfsfeestjes en kerstpakketten.