Nieuwe regeling voor kwalificerende buitenlandse belastingplicht

Woont u buiten Nederland, en hebt u inkomsten uit of bezittingen in Nederland? Dan bent u een buitenlands belastingplichtige. Vanaf 1 januari 2015 verandert de wijze waarop de Belastingdienst uw inkomstenbelasting berekenen. U merkt dit bij uw aangifte over 2015, of al eerder bij uw voorlopige aanslag over 2015.

Tot en met uw aangifte over 2014 kunt u nog kiezen voor binnenlandse belastingplicht. Als u daarvoor kiest, behandelt de Belastingdienst u op dezelfde manier als een binnenlands belastingplichtige. U hebt dan recht op dezelfde aftrekposten, heffingskortingen en vrijstellingen als een inwoner van Nederland.

Vanaf 2015

Vanaf 2015 kunt u niet meer kiezen. Dan geldt de zogenoemde regeling voor kwalificerende buitenlandse belastingplicht. Voldoet u aan alle voorwaarden van deze nieuwe regeling? Dan hebt u recht op dezelfde aftrekposten, heffingskortingen en het heffingsvrij vermogen als een inwoner van Nederland. Voldoet u niet aan alle voorwaarden? Dan hebt u geen of beperkt recht op aftrekposten, heffingskortingen en eventueel heffingsvrij vermogen.