Lager priv├ęgebruik auto voor tapijtenlegger

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft het beroep van een tapijtenlegger tegen een IB-navorderingsaanslag met een correctie privégebruik auto deels gegrond verklaard. Rechtbank Gelderland had eerder de inspecteur in het gelijk gesteld, maar het hof oordeelt in hoger beroep dat de verlengde en extra hoge bestelauto gelet op de uiterlijke verschijningsvorm, alsmede de aard en de inrichting met vaste schappen uitsluitend of nagenoeg uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen.

Een man verkoopt vloerbedekking en legt deze bij eigen cliënten. Daarnaast legt hij bij cliënten van derden. De man gebruikt in 2010 achtereenvolgens drie bestelauto’s. Voor geen van de auto’s is een km-administratie bijgehouden. In geschil is de IB-navorderingsaanslag met een correctie privégebruik auto van € 11.894. Het betreft primair een Mercedes Benz Sprinter 906 die de man vanaf medio 2010 least. De laadruimte is speciaal geschikt voor het vervoer van rollen kamerbreedtapijt.

Rechtbank Gelderland stelt de inspecteur in het gelijk. De tapijtenlegger gaat in hoger beroep. De inspecteur stelt dat als hij in het ongelijk wordt gesteld, hij zich beroept op interne compensatie met betrekking tot de andere auto’s.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de verlengde en extra hoge bestelauto gelet op de uiterlijke verschijningsvorm, alsmede de aard en de inrichting met vaste schappen uitsluitend of nagenoeg uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen. Het maakt niet uit dat in de cabine meerdere personen kunnen zitten. Het beroep van de inspecteur op interne compensatie is slechts deels gegrond. Van één auto is namelijk niet komen vast te staan dat die tot het ondernemingsvermogen heeft behoord. Van de andere auto is onvoldoende vast komen te staan of deze auto naar aard en inrichting uitsluitend of nagenoeg uitsluitend geschikt was voor het vervoer van goederen. Alleen voor deze auto is de bijtelling privégebruik ad € 3.150 terecht. Het beroep van de tapijtenlegger is deels gegrond.