Datum foto niet te verifiëren: streep door MRB-naheffing

Gerechtshof Den Haag heeft in hoger beroep een streep gehaald door een opgelegde naheffing motorrijtuigenbelasting. Het hof oordeelde dat de door de inspecteur ingebrachte foto’s niet van een datum of ander verifieerbaar kenmerk zijn voorzien, zodat er gerede twijfel is over de ouderdom van de foto’s.

Een man is van 23 januari 2004 tot en met 8 december 2011 houder van een bestelauto Mercedes type Vito. Op 24 maart 2011 is de auto door de Zeeuwse politie op een parkeerterrein in Arnemuiden gesignaleerd. Aangezien het kenteken op dat moment was geschorst, is een naheffing motorrijtuigenbelasting en een 100% verzuimboete opgelegd. Rechtbank Den Haag stelt de inspecteur in het gelijk.

De eigenaar van het voertuig laat het er echter niet bij zitten en hij stelt in hoger beroep dat de foto’s die door de inspecteur heeft ingebracht niet van 24 maart 2011 kunnen zijn. Er is namelijk een bord van een aannemer te zien, terwijl de nieuwbouw op het aangrenzende terrein al lang klaar was. Hof Den Haag oordeelt dat de door de inspecteur ingebrachte foto’s niet van een datum of ander verifieerbaar kenmerk zijn voorzien, zodat er gerede twijfel is over de ouderdom van de foto’s. Bovendien zou volgens het politierapport sprake zijn van een ‘wrak’ en zou er een naam van een café op hebben gestaan, hetgeen ook niet kan kloppen. Het verhaal van de eigenaar dat de auto op 24 maart 2011 op een autoambulance van een garage zou hebben gestaan, is voorts niet onaannemelijk.