Ook particulier krijgt BTW terug bij zonnepanelen

Ik heb gehoord dat je 21 procent BTW kunt terugkrijgen als je zonnepanelen installeert. Is dat juist en mag dat ook met terugwerkende kracht? Ook als je geen bedrijf hebt?

Dat is juist. De vroegere staatssecretaris Weekers (belastingzaken) was er niet blij mee, maar door een uitspraak van het Europese hof van justitie, mogen ook particulieren de BTW op hun zonnepanelen en de installatie ervan, terugvragen. Dat kan met terugwerkende kracht tot 20 juni. Dat is best een flinke meevaller. Een doorsnee set panelen en installatie kosten rond de 3000 euro. Daar komt meer dan 500 euro van terug.

De uitspraak van het hof is zo niet onlogisch. Tenslotte maak je met je zonnepanelen een product: stroom, die je zelf gebruikt, maar soms ook teruglevert aan de energiemaatschappij. Voor het stukje dat je levert, betaal je dan weer BTW.

Verstandig BTW innen

Op internet duiken inmiddels allerlei bedrijfjes op die de BTW van particulieren voor 100 of 150 euro willen gaan innen. Maar iedereen met een beetje verstand van boekhouden en formulieren, kan het zelf doen. Heel erg moeilijk is het niet. Je moet beginnen om ‘even’ ondernemer te worden, door het formulier opgaaf startende ondernemer, te downloaden, in te vullen en op te sturen naar de Belastingdienst. Je hoeft niet naar de Kamer van Koophandel om een echt bedrijf te beginnen.

Op het formulier is de enige opdrachtgever het energiebedrijf aan wie de stroom wordt geleverd. U werkt nul uren voor uw onderneming en uw verlies voor het eerste jaar is de aankoopprijs van uw panelen. U krijgt daarop een BTW-nummer van de belastingen en vervolgens kunt u BTW-aangifte doen. Het is nog iets ingewikkelder dan het zo lijkt, maar op de site van de Belastingdienst staat precies beschreven hoe het werkt. Dat geldt ook voor de site van milieuorganisatie Milieucentraal.