Schenkers maken massaal gebruik van ruime vrijstelling

De tijdelijke regeling die het tot 1 januari 2015 mogelijk maakt 100.000 euro belastingvrij te schenken is populair.  Netwerk Notarissen verspelt dat de regeling de Schatkist meer gaat kosten dan verwacht.

Tot 1 januari mogen mogen vermogenden aan iedereen, dus niet alleen aan de eigen kinderen, een belastingvrije schenking doen van 100.000 euro zijn. De ontvanger moet het geld wel gebruiken voor het bouwen of verbouwen van een huis of voor het aflossen van een hypotheek. Staatssecretaris Weekers verwachtte dat zo’n 10.000 mensen gebruikmaken zouden maken van de regeling. Maar Netwerk notarissen gaan uit van bijna 90.000 schenkingen.

Bij de vijftig notariskantoren die meededen aan de enquête hebben zich de laatste twee maanden al bijna duizend mensen gemeld. Als die trend doorzet bij alle 955 notariskantoren in het land, doen 88.500 mensen een belastingvrije schenking. Daarmee is deze schatting nog conservatief, want voor het doen van deze eenmalige schenking is een gang naar de notaris niet eens nodig. De groep die gebruik maakt van de vrijstelling zonder notaris, komt daar dus nog eens bij.