Nederlandse zwartspaarders niet langer welkom

Nederlanders die zwart geld hebben staan op geheime bankrekeningen in Zwitserland en Luxemburg, krijgen de keuze om hun geld naar een andere bank over te maken of ze krijgen een cheque mee. Daarna wordt de bankrekening opgeheven. Dit meldt Ton Apeldoorn in het FD.

Belastingontwijking tegengaan

Ton Apeldoorn was tot 2005 jager op zwart geld bij de FIOD. Sindsdien geeft hij advies aan mensen die hun geld terug willen halen naar Nederland, aldus het FD. 

Organisaties als de OESO, G20 en de EU willen dat landen zoals Luxemburg en Zwitserland het bankgeheim afschaffen. Daarnaast moeten deze landen ook stappen nemen om belastingontwijking tegen te gaan.

Geld terugkeren

Volgens het FD is er nog een reden voor de terugkeer van zwart geld. ”Sinds het kabinet in september weer een regeling heeft aangeboden om zonder boete terug te keren, heb ik het heel druk”, zegt Apeldoorn. ”De echte hausse verwacht ik tussen januari en juli, omdat dan weer een jaar extra is verjaard voor de Belastingdienst.” De regeling houdt in dat geld dat meer dan twaalf jaar in het Buitenland heeft gezeten, tot 1 juli tegen 20% belasting, inclusief heffingsrente, mag worden ”ingekeerd”, aldus het FD.