Zwartspaarders biechten 552 miljoen euro op

Zwartspaarders hebben dit jaar 552 miljoen euro aan eerder verzwegen vermogen opgebiecht bij de Belastingdienst. Ze moeten hierover alsnog belasting betalen, maar geen boete. Het gaat om 1272 mensen.

Inkeerregeling

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft dat maandag bekendgemaakt. Hij versoepelde de inkeerregeling in september tijdelijk. Wie zich voor 1 juli volgend jaar meldt bij de fiscus, krijgt geen boete over zijn spaargeld. Sinds die aankondiging hebben bijna 500 mensen zich alsnog gemeld. ,,De tijdelijke versoepeling van de inkeerregeling is succesvol. Het geeft de mensen net dat laatste zetje om zich te melden bij de Belastingdienst”, aldus Weekers.

Schatkist

Sinds 2009 hebben ruim 11.000 mensen zich gemeld bij de Belastingdienst, met in totaal bijna 4 miljard euro aan verzwegen vermogen. Dit levert de schatkist structureel bijna 48 miljoen euro per jaar op.

Nieuw heffingssysteem

De inkeerregeling is tijdelijk versoepeld omdat er een nieuw heffingssysteem komt voor de inkomstenbelasting. In dit nieuwe systeem krijgen goedwillenden eerder duidelijkheid van de fiscus. De regels voor kwaadwillenden worden strenger. Zij kunnen nog 12 jaar worden aangeslagen voor verzwegen inkomen en vermogen.

In aanloop naar dit nieuwe systeem krijgen zwartspaarders tijdelijk de kans om boeteloos schoon schip te maken. Vanaf 1 juli 2014 geldt de huidige regeling weer. De boete bedraagt dan 30 procent van de ontdoken belasting. Vanaf 1 juli 2015 wordt de inkeerregeling verder aangescherpt; de boete wordt dan 60 procent van de ontdoken belasting.