Fiscus sleept SMS Parking voor rechter om parkeergegevens leaserijders

De Belastingdienst heeft het bedrijf SMS Parking voor de rechter gesleept omdat de mobiele parkeerder weigert parkeergegevens te verstrekken. De fiscus hoopt via die gegevens te achterhalen of leaserijders niet meer privékilometers hebben gereden dan ze hebben opgegeven. Zowel de Belastingdienst als het bedrijf hebben berichtgeving daarover op nrc.nl vrijdag bevestigd.

Directeur Mladen Ciric van SMS Parking (150.000 gebruikers) vindt niet dat hij zomaar alle gegevens moet afgeven van al zijn klanten over waar en wanneer ze in 2012 parkeerden. ‘Ik ben dat niet van plan, als het de Belastingdienst uiteindelijk gaat om een paar leaserijders. Ik weet ook niet of de Belastingdienst daartoe is gerechtigd. Bovendien heb ik over privacy afspraken met de klanten gemaakt, via de algemene voorwaarden. Het is een principekwestie.’

Maar ook voor de Belastingdienst is het een principezaak. Een woordvoerder: ‘Bedrijven moeten inzage geven in informatie die te maken heeft met hun bedrijfsvoering.’ De woordvoerder bevestigt dat het te doen is om gegevens van leaserijders. Het gaat om een civiele procedure.